Вінницька Дитяча
Школа Мистецтв

Засновано
у 1990 році

Фестиваль народної творчості “Писанковий дивосвіт 2016”

IMG_4102

21 квітня 2016р. напередодні Великодніх свят в актовій залі школи пройшов 15-й традиційний фестиваль народної творчості «Писанковий дивосвіт».  Великдень в українців завжди асоціюється з писанкою.  Писанка – це неодмінний атрибут Великодніх свят і любов до неї закладена у кожного українця від народження. Писанки – це важлива складова української культури, народних традицій, це символ Христового Воскресіння.

Метою фестивалю є збереження національних традицій народного мистецтва писанкового розпису, утвердження національних Великодніх традицій, залучення дітей до вивчення та популяризації унікальної української писанки, виявлення творчо обдарованих дітей. Під час фестивалю викладачі діляться своїми знаннями про писанку, а учні школи та гості самі  намагаються відтворити це диво. Всі учні та їх наставники на чолі з директором одягнені в український народний одяг, вишиванки.

Фестиваль проходив в актовій залі школи , сцену  святково прибрали вишитими рушниками, біля сцени розташували писанкове дерево, прикрашене чудовими писанками і різнокольоровими стрічками. Також була представлена виставка дитячих робіт з живопису, графіки, прикладного мистецтва, домінуюча кількість писанок традиційного та нетрадиційного виконання, в які діти вклали свою душу і любов до мистецтва.

Зі словами привітання звернувся до дітей, батьків, гостей та подякував всім учасникам за працю директор департаменту культури Вінницької міської ради Максим Філанчук, привітавши усіх з наближенням найбільшого і шанованого свята українського народу – Христового Воскресіння, наголосив на важливість проведення подібних заходів.

Директор дитячої школи мистецтв, заслужений працівник культури України Ярослав Зінько, привітав зі святом, розповів про традиційне проведення фестивалю в школі  і залучення дітей до вивчення національних традицій українського писанкарства. Також з вітальними словами та побажаннями виступив директор музею ім.М.Коцюбинського, заслужений діяч мистецтв України Федір Панчук.

Ведуча-мистецтвознавець Оксана Несторович ознайомила присутніх з різними техніками написання писанок, розповіла про історію та кращі традиції української Великодньої писанки  і значення тих чи інших символів.

Майстер-клас з писанкарства є головною складовою писанкового фестивалю і викладачі образотворчого мистецтва Раїса Іваненко , Наталія Гандзій, Світлана Жукова, Світлана Окуленко, Оксана Панас, Ольга Анпілогова провели практичні заняття, під час яких вчили створювати писанки, як традиційним восковим розписом, так і нетрадиційним, тобто з допомогою бісеру, пластиліну, кольорових стрічок, аплікації, тощо. Всі бажаючі змогли виготовити власноручно Великодні писанки. Частину писанок буде передано військовим в зону АТО разом з картинами від дітей.

Все святкове дійство супроводжувалось чудовою концертною програмою, яка створила слухацькій аудиторії гарний настрій. Звучали народні пісні та мелодії у виконанні різноманітних учнівських ансамблів та окремих виконавців.

На свято запрошені батьки, колеги із закладів культури міста, а також керівництво департаменту культури міста. Всі дякували, не стримуючи емоцій, а дорослі з дітьми створювали писанкові шедеври.

Комментарии к записи Фестиваль народної творчості “Писанковий дивосвіт 2016” отключены