Вінницька Дитяча
Школа Мистецтв

Засновано
у 1990 році

XVIII ФЕСТИВАЛЬ НАРОДНОЇ ТВОРЧОСТІ ,,ПИСАНКОВИЙ ДИВОСВІТ,, – 2019

img_6854

Напередодні Великодніх свят  24 квітня 2019 р. у Вінницькій дитячій школі мистецтв відбулося двома подіями : відкриттям виставки творчих робіт учнів відділення образотворчого мистецтв у холі  центру адміністративних послуг (Старе місто) «Візерунки Великодня»  та XVIII фестиваль народної творчості «Писанковий дивосвіт»,  який відбувся в актовій залі дитячої школи мистецтв.

До експозиції виставки увійшло понад 20 дитячих робіт  Великодньої та весняної тематики виконаних в різних техніках. У створенні виставки взяли участь учні від 6 до 12 років.

Добігають останні дні, що наближають світлий Великдень – час весняного оновлення природи і очищення людських душ. І для нас це час зібратися у нашому шкільному колі на щорічний традиційний фестиваль народної творчості «Писанковий дивосвіт», який  ми проводимо вже у 18 раз.

Метою XYIII фестивалю народної творчості «Писанковий дивосвіт», є проведення майстер-класу з писанкарства, ознайомлення з обрядами, пов’язаними з Великодніми святами, сприяння відродженню національних традицій.

Фестиваль проходив у святково прибраній актовій залі, де було представлено виставку учнівських робіт з живопису, прикладного мистецтва, писанок традиційного і нетрадиційного виконання.

На свято запросили  керівництво департаменту культури міста, колег з закладів культури міста, батьків, студентів Вінницького вищого художнього професійно-технічного училища №5, студентів коледжу будівництва і архітектури, іноземних студентів національного медичного університету ім. М. Пирогова та інш.

З вітальними словами до присутніх звернулись – директор  Вінницької дитячої школи мистецтв, заслуженого працівника культури України Ярослав  Зінько, начальник відділу культурно-мистецьких закладів департаменту культури міської ради Людмила Локаєнко, директор Вінницької музичної школи № 2 Олександр Мостовий, зав.відділенням образотворчого мистецтва дитячої школи мистецтв «Вишенька» Ірина Козак, викладач коледжу будівництва і архітектури Олена Булганова, з громадської організації «Паросток» Оксана Щербацька, викладач кафедри українознавства Вінницького національного медичного університету ім.М.Пирогова, кандидат філологічних наук Тетяна Полиця, з обласний навчально-методичний центр галузі культури мистецтва та туризму Світлана Довгань.

Про історію, особливості, традиції писанкарства, значення кольорів, символів розповіла завідувачка відділенням образотворчого мистецтва Оксана Несторович.

Писанка справжня українська красуня! Про неї складають вірші, пісні, легенди, пишуть наукові трактати. Без неї Великодні свята неможливі, адже вона символ Великодня. Писанки – це чарівні витвори людських рук і душі українського народу. З давніх часів різні народи вважали яйце символом життя. Наші предки вірили, що писанки приносять добро, щастя, здоров’я, достаток, оберігають від усього злого. Писанка є важливим атрибутом Великодня та народним символом України,

В сучасному світі писанка виконує святу місію – збереження, примноження та передачі наступним поколінням перлин української національної культури.

Писанкова орнаментація спільна для всієї України, хоча регіони й мають характерні особливості.  Оригінальний орнамент писанок не тільки чарує вишуканістю, мініатюрністю, гармонією колориту, він несе прадавні символи світорозуміння, природи, єднає з минулим.

Для нашого Поділля характерний рослинний орнамент. Багато писанок із рослинним орнаментом мають назви різноманітних дерев і квітів: «виноград», «дубові листки», «квітки», «калиновий лист», «явір».  На Поділлі розписували писанки на коричневому та білому тлі. Коричневий – це мати земля, її щедрість для кожної людини, Білий–чистота і світло.

Майстер-клас з писанкарства є головною складовою писанкового фестивалю.

Викладачі образотворчого мистецтва   ділились своїми знаннями про писанку і  вчили дітей, гостей пробувати власноручно їх робити традиційним воском.

Святкове дійство супроводжувалося концертною програмою, де звучали пісні та мелодіїї у виконанні: солістів Катерини Білоконь, Дарини Кравчук, Марії Гнатюк (викл.Ірина Гущина), Ангеліни Гладушко, Андрія Лабенко (викл.Ольга Мартиновська),   Ярослава Чижа, саксофон  (викл.Олена Савчук, конц.Валентина Мисник, Іллі Климчука, баян (викл.Тетяна Бальшанек), ансамблю сопілкарів молодших класів «Зернятко» (кер.Олена Савчук),  Даніїла Дьякова, акордеон (викл.Світлана Озерова), Ольги Савчук, бандура (викл.Марина Залізняк).

Учасники фестивалю отримали безліч позитивних емоцій від цього чарівного дійства, всі бажаючі змогли виготовити власноручно Великодні писанки та  бажаємо їм, щоб вони розвивали ці вміння і передавали їх своїм дітям.

Комментарии к записи XVIII ФЕСТИВАЛЬ НАРОДНОЇ ТВОРЧОСТІ ,,ПИСАНКОВИЙ ДИВОСВІТ,, – 2019 отключены